Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Project Space


Το Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζεται το Δεκέμβριο του 2010, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της ArtBOX.gr – Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου.

Στόχος του Project Space είναι να ρίξει φως στη στιγμή της γέννησης της ιδέας που οδηγεί στη δημιουργία του σύγχρονου έργου τέχνης.

Στο χώρο του Project Space δημιουργείται το στούντιο του καλλιτέχνη, όχι με τρόπο σκηνογραφικό (ως απεικόνιση μιας υλικής πραγματικότητας), αλλά με τρόπο μεταφορικό: η γέννηση της έμπνευσης συλλαμβάνεται μέσω του υλικού αναφοράς του καλλιτέχνη (βιβλία, ταινίες, μουσική κ.λπ.), καθώς και μέσω συζητήσεων με επιμελητές και θεωρητικούς ή ακόμη και με άλλους καλλιτέχνες. Το “μέσον” είναι καθετί που μπορεί να προκαλέσει την έμπνευση.

Συγχρόνως, στο «εκθεσιακό» τμήμα του χώρου δε στήνεται μια έκθεση με την τυπική της μορφή, αλλά μια καταγραφή του έργου του καλλιτέχνη, ή ακόμη και μια παρουσίαση έργων άλλων καλλιτεχνών, αν αυτό είναι η θέληση ή ο προβληματισμός ή το κέντρισμα που θέλει να προκαλέσει. Ο τρόπος παρουσίασης και η διαμόρφωση του χώρου θα αποφασίζεται κάθε φορά μαζί του και σε συνάρτηση με το έργο του.
Απώτερος στόχος του Project Space είναι να καταστεί το κοινό –ειδικό και μη (φιλότεχνοι, φοιτητές, νέοι καλλιτέχνες, επαγγελματίες του χώρου, γενικό κοινό…)– μάρτυρας ή ακόμη και συμμέτοχος μιας δημιουργικής διαδικασίας, με τρόπο διαδραστικό και διαφωτιστικό.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα προσκληθούν με κριτήριο τη φύση της δουλειάς τους και τη δυνατότητά τους να χρησιμοποιήσουν τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες ως εμπειρία εποικοδομητική για τους ίδιους και για το κοινό.

Ανάμεσα στους πρώτους καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν δουλειά τους στο Project Space είναι η Κύπρια Μαρία Παπαχαραλάμπους (με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου) και ο Βρετανός Mark Titchner (συνδιοργάνωση με το Βρετανικό Συμβούλιο), γνωστός από την υποψηφιότητά του για το Turner Prize το 2006.


[Το κείμενο είναι δάνειο απο εδώ]

1 σχόλιο:

The Margaris Foundation είπε...

Η έκθεση της Μαρίας Παπαχαραλάμπους "Here & Now. Happiness" εγκαινιάζεται το Σάββατο 18/12 στις 13.00.
Τι είναι η Ευτυχία και πώς/πού την αναζητάμε;
Χριστούγεννα, κρίση, ή Χριστουγεννιάτικη κρίση;
Η καλλιτέχνις προσφέρει τη δική της εκδοχή και αναζητά αυτήν του κοινού.
Μας βοηθούν βιβλία γνωστών συγγραφέων που μας δάνεισε το ΧΑΡΤΟΜΑΝΙ. Ευχαριστούμε!